Valentin-nap

Ah, a szerelmesek ünnepe. A nyál fesztiválja.

Ebben az évben is eljött a “várva-várt” Bálint-nap, ami napjainkban sok boldog pár, boldog ünnepének tudható be.

Eredetileg, az ókorban pogány esemény volt, amit a Római Birodalomban ünnepeltek. Ezt követően, a 14. században új értelmet kapott az ünnep, az angolszász országokban. A történet így szól:

Szent Bálintot, aki nem más, mint a szerelmesek védőszentje, halálra ítélték. Kivégzése előtt segített börtönőre lányának, visszaadta neki a látását. Utolsó üzenetét pedig a ma már ikonikus Valentin-napi aláírással fejezte be:

  • A Te Bálintod.

Magyarországon csak az utóbbi 30 évben híresült el a hagyomány, miszerint csokival és levelekkel lepjük meg párunk, vagy magunk, ha éppen nincs kit. Újra kezd elterjedni a “baráti Valentin-nap”, amikor nem a szerelemre tesszük a hangsúlyt, hanem a baráti társaságunkban a párkapcsolatoktól teljesen függetlenül élvezzük az ünnepet. Csoportos süti-sütés, sztorizgatás és pizsipartik jellemzik az ilyen összejöveteleket, amik talán még jobban is sikerülnek, mint az unalmas, gyertyafényes vacsorák.

galentinesday

Idén a Berzsenyiben is megünneplésre került a Valentin-nap az IDÖK szervezésében. A reggel megérkező tanulók rögtön egy kis Milka-csokit és egy szívhez szóló üzenetet kaptak.

“Ha más nem is, az IDÖK szeret!!!!”

Ezen felül egész nap üzeneteket lehetett küldeni kiszemeltünknek a Valentin-napi postán keresztül. Ezek az osztályok nevével ellátott dobozkákkal kerültek címzettünkhöz.

Az első nagyszünetben egy roppant romantikus filmvetítésre is sor került, amelyben olyan klasszikusokat láthattunk, mint a Titanic egy örökzöld jelenete, és betétdalának gyönyörű, megható furulyás feldolgozását hallgathattuk, amelyet ezen a linken tudtok újra meghallgatni:

Valamint, aki lemaradt volna róla, vagy nosztálgiázna itt tudja megnézni a teljes videót:

A filmvetítés lényegében kiröhögte az ünnepet, ami sokkal nagyobb sikert aratott mintha komolyan vették volna.

Nos, közhely ide vagy oda, úgy gondolom, attól hogy február 14-én végre kedveskedsz párodnak, kap pár szép szót tőled, talán egy csokit és másnapra ezt elfelejtve keresztül néztek egymáson, nem lesztek „álompár”, úgyhogy akár szép szokás, akár nem, ne  kelljen külön nap, hogy foglalkozz a másikkal!

valentinnap12

KSz, VS

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.