Dan Brown: Inferno

Talán nem az Inferno című kötet Dan Brown leghíresebb műve, mégis úgy vélem, hogy sem kaland szempontjából, sem rejtélyek szempontjából nem marad el társa, a Da Vinci-kód mögött. Vágjunk is bele!

Dan Brown általában emléket állít valakinek vagy valaminek a könyveiben. A Da Vinci-kódban Leonardo da Vincinek, a Mona Lisa megalkotójának, az Angyalok és démonok című művében Galileo Galileinek, a briliáns elméjű fizikusnak, az Eredetben Gaudinak, a zseniális építésznek, a Sagrada Família megalkotójának, míg itt, az Infernóban Dante Alighieri előtt tiszteleg. Ebben a könyvben főszerepet kap Dante egyik leghíresebb műve, az Isteni színjáték, melynek részei a Pokol, a Purgatórium és a Paradicsom. Mint azt könyvünk címe is elárulja, az Infernóban kitüntetett figyelemnek örvend Dante Pokla, melyet szinte mindenki ismer.

A történet főszereplője a negyvenéves Robert Langdon, a Harvardi Egyetem vallási szimbólumok és ikonológia professzora. A férfi rengetegszer keveredik bele különféle kalandokba, melyeknek középpontjában mindig egy rejtélyes szimbólum áll, mely csak arra vár, hogy Langdon megfejtse.

,, Keressetek és találtok.”

Robert Langdon rémálmában elkárhozott lelkeket és szenvedő embereket lát, és az álomban ez a bibliai idézet ismétlődik újra meg újra. Amikor felébred, azt sem tudja, hol van, és semmire nem emlékszik az elmúlt két nap eseményeiből. Hamarosan Sienna Brooks, a kezelőorvosa tájékoztatja, hogy Firenzében egy kórházi szobában fekszik, ahová szombat este támolygott be, ezt ismételgetve: Ve… Sorry.

Ha ez még nem lenne elég, elárulják neki azt is, hogy nem egyszerűen megsebesült a feje, hanem valaki rálőtt, melynek következtében amnéziás lett, ezért nem emlékszik az utóbbi két napra.

Nem sokkal később váratlan vendégük érkezik, aki megpróbálja megölni Langdont, így az emlékezetkiesésben szenvedő professzornak menekülnie kell. Sienna Brooks a lakásába menekíti őt, ahol egy furcsa tárgyat találnak a professzor zakójának rejtett zsebében, és élnek a gyanúperrel, hogy emiatt akarják megölni a férfit. A tárgyat vizsgálva azonban Langdon rájön, hogy a világ egyik legnagyobb remekművét kell tanulmányoznia ahhoz, hogy megtudja, miért akarják megölni: A Pokol térképét.

Alapos nyomozás és kutatás során a professzor ráébred, hogy nem csak a saját életét kell féltenie: az egész világ veszélyben van.

Robert Langdon és Sienna Brooks az idővel versenyt futva próbálják kideríteni, miféle veszély fenyeget és hogyan tudják elpusztítani anélkül, hogy rászabadítanák a világra.

881712_5

Dan Brown lebilincselő műve Dante Isteni színjátéka előtt tiszteleg, és azon kívül, hogy megismerjük a művet, megtanuljuk a világot más szemszögből nézni, és rájövünk arra, hogy nem minden rossz vagy gonosz döntés születik pusztítás és rombolás céljából.

Remélem, sikerült felkeltenem az érdeklődéseteket, ha igen, akkor ne habozzatok elolvasni ezt a fantasztikus művet!

 Nagy Hajnalka Eszter