Népmese napja a Berzsenyiben

Szeptember 30-án tartották a Berzsenyi Dániel Gimnáziumban a népmese napja alkalmából szervezett műsort. 2005 óta Benedek Elek születésének évfordulóján ünnepeljük a magyar népmesék napját. Meséi, legendái minden nemzetnek vannak, és az érdeklődő utókornak  fontos, hogy emlékezzen ezekre, tovább szőve a kultúránknak ezt a sok évszázados hálóját.

20191007_151405

Elsőként Kojnok Lili lépett a színpadra, az El kell menni, nincs mit tenni című dallal, ami a parasztság egyik gyakori témájához, a sorozáshoz nyúl vissza. Őt Kiss Gyöngyi igazgatónő követte, aki rövid beszédet tartott a jeles nap és a történetek tiszteletére.

Boskovitzné Csernyánszky Katalin tanárnő részletekbe menően számolt be az osztályokon átívelő alkotómunkáról, aminek során rengeteg gyönyörű rajz és kreatív illusztráció született, így varázsolva színesebbé az iskola folyosóit. A nyolcadikosok szalagokból és papírból szépséges dobozszínházakat készítettek, és több jellegzetes mesehelyszínt is papírra vetettek. A 9/c egy különleges animációt állított össze, amit az egész műsor alatt meg lehetett csodálni. A 11/a-sok használaton kívüli cédékre csinos jeleneteket festettek.

A rendezvény arculatáról a 11/b osztály gondoskodott, míg a 12/d mese témájú alkotásokat állított ki, leporelló stílusban. Az animációt leszámítva ezeket mind meg lehet tekinteni a tablókon és a vitrinek üvege mögött.

A tanárnő beszéde után a 9/begy ötletes bábjátékot adott elő a csirkéről, akinek kő esett a fejére, és aki minden barátjának elújságolta ezt. Útjuk végén pedig gödör tátong. Utánuk egy asztali bábelőadást láthattunk, A Halál és a Vénasszony címmel. Mit teszel, ha vénségedre bekopogtat hozzád a Halál, de neked nincs kedved vele menni? Jöjjön vissza holnap? A bábok Kovács Hédi munkái.

Rékasi Ákos felolvasta a Kolontos Palkó című népmesét, majd zárásként Kojnok Lili énekelte el a Meg kell a búzának érni című dalt, népdalos keretbe foglalva a rendezvényt.

Csury Balázs