Az éhezők viadala – vélemény a filmről

Meghoztam a filmről írt véleményem, hiszen tudom, hogy nagyon sok ember jobban szeret filmet nézni, mint olvasni. Vágjunk is bele!

A filmmel ugyanúgy voltam, ahogy a könyvvel. Nem akartam megnézni. Egyszerűen annyira lenyűgözött a trilógia, hogy nem akartam elrontani az élményt, hiszen rengetegszer megtapasztaltam azt, hogy a filmek teljesen átírják a cselekményt, teljesen másról szól a történet, mint ahogy azt az író megírta. Az éhezők viadalánál ezt nem szerettem volna átélni, nem szerettem volna a saját karaktereimet eldobni a filmbelieikért, így aztán úgy döntöttem, nem fogom megnézni a filmet.

Ez az elhatározás nem tartott sokáig. Ha jól emlékszem, három napig álltam ellen. Azalatt a három nap alatt folyamatosan hallottam a barátaimtól, hogy mennyire zseniális lett a film, muszáj lesz megnézem, rengeteg éhezők viadalás képet láttam a közösségi oldalakon, emellett pedig a Nagynull is inkább a filmre épül, semmint a könyvre. Így aztán egyik nap, amikor lyukas óránk volt, úgy döntöttem, üsse kavics, megnézem.

83290978_2955870047798835_9150230225567612928_n

Először nagyon ki voltam akadva. Öt másodpercenként megállítottam, hogy elújságoljam mindenkinek, hogy ez a könyvben nem is így volt. A mélypont számomra akkor jött el, amikor először találkoztam Peetával. Vártam, hogy egy gyönyörű kék szemű fiú fogja alakítani kedvenc karakterem, erre feltűnt egy barna szemű, kissé esetlen férfi, aki nem mellesleg mostanra a kedvenc színészemmé vált.

Szóval elsőre nagyot csalódtam a filmben. Vagyis inkább az első fél órájában. Aztán otthon arra gondoltam, hogy itt nyugodtabb körülmények között vagyok, mi lenne, ha most nézném meg. Az elején le kellett küzdenem azt a vágyat, hogy kikapcsoljam, és abbahagyjam az egészet. Utána, ahogy haladtunk előre a cselekményben, úgy tetszett meg egyre jobban. Mire végignéztem azt a rövidke két és fél órát, úgy voltam vele, hogy azonnal meg kell néznem a második részt, mert beleszerettem a filmbe is.

Ami talán a legjobban tetszett, az az, hogy alig tértek el a könyvbéli cselekménytől. A legtöbb könyvből készített filmmel az a problémám, hogy teljesen megmásítják a történetet. Itt semmi ilyesmi nem volt. Jó, nyilvánvalóan kicsit variáltak rajta, de ahhoz képest, hogy két és fél órába kellett belesűríteniük egy 300+ oldalas történetet, nagyon jó munkát végeztek. A párbeszédekből csomót meghagytak, és a karakterek személyiségét is nagyjából (!!!) úgy hagyták, ahogy azt az írónő megírta.

A film látványvilága egyszerűen zseniális! Amikor a tizenkettedik körzetet mutatták, tökéletesen lehetett látni a nyomort, amiben minden nap élnek az emberek, sokkal jobban átjött a szegénység érzete, mint a könyvben.

Az arénát nagyon jól megcsinálták, tökéletesen utánozták a könyvben lévő hangulatát és külsejét. Nekem nagyon tetszett, hogy miközben láttuk, hogyan küzdenek egymással a játékosok, ezzel párhuzamosan azt is megmutatták, hogy hogyan szereznek a mentorok mindenféle segítséget a kiválasztottaknak, vagy (ami nekem a legjobban tetszett) hogyan avatkoznak bele a Játékmester emberei a viadal alakulásába, csak azért, hogy a nézők jól szórakozzanak.

82751025_191124625410428_8051945107307364352_n

Jennifer Lawrence szerintem tökéletes választás volt Katniss szerepére. Teljesen el tudtam hinni, hogy ő egy egyszerű lány, aki azért került be a Kapitóliumba, mert feláldozta magát a testvére épségéért. Nagyon illett hozzá a karakter, ugyanazt a belevaló lányt kaptam a filmben, akit a könyvben is megismertem. Egy kis érdekesség:

 1. Az íjjal való jelenetek nagy részét, vagyis amikor lőni vagy harcolni kellett, valóban Jennifer Lawrence tette meg, ugyanis egy négyszeres olimpiai bajnok tanította meg őt arra, hogyan bánjon az íjjal.
 2. Majdnem két hétre elvesztette a hallását, mert az egyik jelenetnél rosszul lépett, beleesett a vízbe, és füllgyulladást kapott.
 3. A rendező kitett egy üveget a forgatások alatt, amibe mindenkinek pénzt kellett dobnia, ha káromkodott egyet. Jennifer zsebéből került ki a legtöbb aprópénz.
 4. Jennifer utál énekelni, így amikor fel kellett venni a bitódalt, elsírta magát, annyira izgult, pedig igazán nem kellett volna, hiszen gyönyörű hangja van.
 5. Jen először nem akarta elfogadni a felkérést, mert túlságosan félt egy ekkora produkciótól.

Másik nagyon fontos szereplőnk mind a könyv, mind a film szempontjából Peeta. Na ő volt az a szereplő, akinek a filmes karaktere nem annyira tetszett, legalábbis az első részben. A másodikban már sikerült előrukkolniuk azzal a Peetával, akit a könyvben is megismertünk.

Hogyha valaki csak a filmeket látta, és nem olvasta el a trilógiát, akkor valamennyire meg tudom érteni, miért gondolta Peetát esetlennek, és miért lett Gale-párti. Mert a filmekben Peeta tényleg esetlenebb, mint a könyvben, és olyan fiúnak ismerjük meg, aki Katniss nélkül meghalna a viadalon. Szó se róla, Josh Hutcherson csodálatosan játszik benne, és mivel lány vagyok, nyugodt szívvel ki merem jelenteni, hogy nagyon cuki a filmekben. De az elsőben akkor sem volt Peeta. A Futótűzben már sokkal inkább volt az a fiú, akit megismertem, de addigra már nyilvánvalóan az emberek többsége besorolta őt egy kategóriába.

Nem azt mondom, hogy nem volt szerethető a karaktere, mert akkor hazudnék, de akkor is furcsa volt, hogy Katniss sokkal talpraesettebb, mint Peeta, holott ez egyáltalán nincs így. A számomra legidegesítőbb jelenet az volt, amikor Katniss el akart menni a Bőségszaruhoz, miután Caesar bemondta, hogy csak onnan szerezhetik meg azt a dolgot, amire a legnagyobb szükségük van. (Jelen esetben egy gyógyszerre, ugyanis Peeta haldokolt.)

Katniss bejelenti, hogy elmegy a gyógyszerért, mire Peeta ennyit mondd neki: Kérlek, maradj! Katniss pedig ránéz, majd egy ennyi után azt mondja, hogy jól van, maradok. Nekem ez elég furcsa volt. Hogyha egy számomra fontos ember haldoklik, akkor nem egyezem bele ilyen könnyen abba, hogy a saját biztonságom érdekében a másik meghaljon. Peeta esetében pedig, hogyha életem szerelme kockára akarná tenni értem az életét, nem hinném, hogy két szóval elintézném. Főleg azért volt ez számomra nagyon nevetséges, mert valójában Peeta csak azért engedi el Katnisst, mert a lány altató szirupot nyom belé, szóval nem annyira tud mást tenni, mint hagyni, hogy elmenjen.

Persze voltak nagyon jó Peeta-jelenetek, mint például az interjúja, ahol megszagoltatja magát Caesarral, majd ő maga is leellenőrzi a műsorvezető illatát, vagy a legtöbb Katniss és Peeta-jelenet is nagyon aranyos vagy éppen megható volt, és ugyanúgy ő maradt a kedvenc szereplőm, csak valahogy nem annyira tudtam elhinni, hogy egy ilyen fiú képes lenne megnyerni a viadalt.

83942128_1082765712062150_903271264896942080_n

Néhány érdekesség a Katniss és Peeta jelenetekről, vagy a színészek kapcsolatáról:

 1. A közös jeleneteket rengeteg időbe telt felvenni, ugyanis a két színész sosem bírta ki röhögés nélkül.
 2. Amikor Jennifer Lawrence megkapta az utolsó előtti rész forgatókönyvét, elsírta magát, mert nem tudta felfogni, hogy legjobb barátja, Josh Hutcherson alig lesz vele a forgatáson. (Aztán amikor felvették azt a jelenetet, amikor Katniss nézi Peetát a tévében, Josh előugrott a semmiből, mire Jennifer elsírta magát a boldogságtól, és sikerült egy szuper jelenetet összehozniuk.)
 3. A forgatás alatti egyik szünetben Josh és Jennifer azzal szórakozott, hogy kipróbálták, el tudnak-e rúgni egymás feje fölött. Jennifernek nem sikerült, ennek következtében úgy fejberúgta Josht, hogy a színész agyrázkódást kapott, Lawrence pedig órákig zokogott a bűntudat miatt.
 4. A forgatás alatt a színészek rendszerint ugratták egymást, ám a legnagyobb mókamester Josh Hutcherson volt, aki egyszer úgy viccelte meg legjobb barátját, Jennifert, hogy egy műhullát ültetett a lány vécéjére, aminek láttán Lawrence annyira megijedt, hogy összepisilte magát.
 5. Amikor a filmben Peeta megkéri Katniss kezét, ahogy az lenni szokott, térdre ereszkedett előtte, ám a romantikus mozdulat közben Josh nadrágja szétrepedt.

Az utolsó szereplő, akiről írni fogok, az Gale, hiszen a sztori szempontjából ő egy elhagyhatatlan karakter. (Nyilván vannak még fontosabbak szereplők is, de ha mindenkiről írnék, akkor itt ülnénk estig.)

Szóval én nagyon meglepődtem Gale filmbéli karakterén. Szerintem itt sokkal viccesebb és szerethetőbb volt, mint a könyvben, aminek nem tudom, hogy örüljek-e vagy sem. Először is, itt látni lehet azt, hogy tényleg szereti Katnisst, hogy szerelemből, vagy barátságból az most mindegy. Sokkal jobban el tudom képzelni, hogy legjobb barátok, mivel sokkal közvetlenebbül viselkedtek egymással, és sokkal jobban ragaszkodtak egymáshoz. Nyilván nem lett a kedvenc karakterem, hiszen nekem már megvolt róla az első benyomásom, de legalább itt meg tudtam érteni, hogy miért is szeretik őt annyira. Sőt, még sajnálni is tudtam őt, ugyanis amikor Katniss és Peeta csókolózik, mutatják az arcát, és azt nem lehetett volna nem sajnálni. Nem azt mondom, hogy teljesen megváltozott a karaktere, hiszen például a hármasban sikeresen elérte azt, hogy itt is megutáljam, de sokkal emberibb és barátságosabb lett, egy olyan személy, akit valamennyire bírni tudnék. Ami furcsa volt, hogy a filmben szerintem Gale jobban utálta Peetát, mint a könyvben. Amikor csak esélye volt rá, mondott róla valami rondát, összetiporta, szóval lehetett érezni azt, hogy nagyon nem tetszik neki az, hogy Katniss nem őt, hanem a másik bajnokot választott. Ami viszont tetszett, az az a rész, amikor Peeta és Gale végre emberien beszéltek egymással, amikor megbeszélik, hogy szerintük Katniss kit fog választani. Szerintem az volt az első és utolsó normális beszélgetésük együtt, viszont a kapcsolatukban létfontosságú volt, és én úgy gondolom, hogy ezek után már kevésbé gyűlölték egymást. Szóval Gale karaktere szerintem nagyon jól lett itt megcsinálva, és örülök neki, hogy a filmben sikerült őt valamennyire megkedvelnem. Néhány érdekesség a három főszereplőről és a többi színészről:

 1. Liam Hemsworth (Gale) össze akart barátkozni Peetát játszó ifjú kollégájával, így aztán elhívta őt egy hamburgerezőbe, ahol a létező összes burgert megrendelte, amelynek következtében Josh és ő együtt hánytak egy nagyot.
 2. Jen, Liam és Josh annyira jóban lettek, hogy nem elég, hogy Josh és Jennifer egymás melletti házat vettek maguknak, de Jen és a fiúk megígérték egymásnak, hogyha hármuk közül csak egy marad életben, akkor az utolsó kinyírja magát. Morbid? Kicsit. Aranyos? Naná!
 3. A futótűzben látható forgó óra annyira kikészítette a színészek gyomrát, hogy mindenki kapott egy tengeribetegség elleni karkötőt.
 4. Donald Sutherland (Snow elnök) alaposan elolvasta a könyveket, hogy megismerje a karakterét, majd írt egy három oldalas levelet a rendezőnek, hogy ő hogyan látja Snow elnököt.
 5. Jenna Malone (Johanna) meztelen liftes jelenetét egy szállodában vették fel, úgy, hogy nem zárták le az épületet, vagyis bárki arra sétálhatott. A probléma csak annyi volt, hogy a színésznő rossz emeleten szállt ki ( az asszisztens rossz gombot nyomott meg), így aztán nem a stábtagokkal, hanem random emberekkel futott össze a folyosón.

Remélem te is kedvet kaptál ahhoz, hogy megismerd ezt a fantasztikus történetet – akár elolvasod a könyvet, akár megnézed a filmet!
Itt olvashatod el a könyvről írt véleményem.

Nagy Hajnalka