RECEPT

zabkas1

Zabkása

A zabkását mindenki máshogy ismeri, nincsen ultimate zabkása recept, most azt mutatom meg, ahogyan én szeretem, de tetszés szerint lehet sűríteni vagy hígítani és az ízesítésnek csak a képzeleted szabhat határt (meg persze, hogy mi van épp otthon.)

 Tízórainak is tökéletes!

A zabkásához először is zabpehelyre lesz szükségünk, amit bármelyik szupermarketból könnyen be tudunk szerezni, olyan 6-700 forint körül van, viszont nagyon sok időre elegendő. Reggelire általában nagy adagot készítek (3 személyre elegendőt) ehhez

1 bögre zabpelyhet

1,5 bögre vizet

1 mk fahéjat

kevés mazsolát

és mézet használok.

(A hagyományos receptekben gyakran tejjel és cukorral főzik fel. De persze lehet használni mindenféle alternatív tejterméket, mint a mandula-, kókusz-, vagy akár rizstej.  A folyadék mennyiségét csak az befolyásolja, hogy mennyire szeretjük sűrűn. Készíthetünk ragacsos, szinte rágható zabkását is mondjuk egy csésze zab és egy csésze víz/tej hozzáadásával, vagy folyékony zabkását 2 csésze folyadékkal.)

Elkészítés:

  1. Felforraljuk a vizet/tejet.
  2. Ha már gyöngyözik, hozzáadjuk a zabpelyhet és a fahéjat, a lángot takarékra vesszük és alacsony lángon 5-10 percig főzzük.
  3. Ha a zab nagyjából megpuhult, lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a mazsolát és a mézet is belekeverjük, pár percig hűlni hagyjuk
  4. melegen tálaljuk (vagy becsomagoljuk tízórainak).

Fel lehet dobni aszalt vagy friss gyümölcsökkel, lehet szórni a tetejére diófélét, és egy csipet sót (hogy kihozza az ízét). Lehet variálni, hogy víz vagy tej helyett gyümölcslével főzzük fel a zabpelyhet, és tematikusan narancslé-répa-mazsola kombinációval dobjuk fel a reggelinket.

Szerintem a legbiztosabban a zabkását pici befőttesüvegben lehet szállítani, nem a legszebb étel (hogy így mutogassuk, vagy feltegyük instagramra), de nagyon laktató és tartalmas!

Jó étvágyat hozzá!

Kép forrása: pinterest.com

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.