SÜTI VS. SÜTI

01

Étkezés: talán az egyik legfontosabb dolog az életünkben. Újabban sok speciális étrend jött divatba, mint például a paleo, a vegetáriánus és a mindenféle mentes kaják. Korábban az újságban már volt szó a vegánságról, Szöllősi Luca és Szegváry Eszti megosztották velünk az egyhetes vegán kalandjaikat. Mi azonban kissé édesebbre, és egyben talán egészségtelenebbre vettük a formát és sütöttünk két majdnem ugyanolyan csokis sütit, majd egy kisebb közvélemény kutatás keretein belül körbekérdeztem a Berzsenyiben, hogy el tudjátok-e dönteni, melyik melyik.

02

Meglepő módon a 15 főből, akit „vizsgáztattam”, csupán 4 tudta helyesen megválaszolni a kérdést. Egyértelműen a vegán süti volt a kedveltebb, pedig ugyanazt az eredetileg amúgy mindenevős receptet használtam:

  • 1 csésze puha vaj – vegán: 1 csésze kókuszolaj illetve kb. fél csésze vegán rizstej
  • 1 csésze kristálycukor
  • 1 csésze demerara barnacukor
  • 2 tojás – vegán: 2 tojásnak megfelelő tojáspótlópor (ezt a Culinarisban szereztem)
  • 2 evőkanál vaníliaaroma
  • 3 csésze búzaliszt
  • 1 teáskanál szódabikarbóna (ezt 2 teáskanál meleg vízben oldjuk)
  • 1/2 evőkanál só
  • 2 csésze csokidarabka – vegán: 2 csésze vegán étcsokidarabka
  • Opcionális: 1 csésze dió

A kb. 1 evőkanál méretű golyókat 10 percig 175 fokon sütjük, és csodás vegán vagy nem vegán sütiket kapunk!

Rengetegszer készítettük el ezt a receptet, és mindig ugyanolyan mesésre sikerül!

A kis kutatás lényege az volt, hogy bemutassuk, állati összetevők nélkül is milyen remek sütiket lehet összehozni. Szerintem nagyon jó buli néha-néha új recepteket is kipróbálni, és a vegán kaják nem csak egészségesek, de legtöbbször iszonyú finomak is.

A másik kedvenc vegán sütink az én saját zabos sóscsokis sütim. Furán hangzik, de ez az alkotmány a családom (akik nagyon messze állnak a vegánságtól) kedvence.

03

A recept pedig így hangzik:

  • 1 csésze margarin (vagy akármilyen vegán vaj)
  • 1 csésze demerara barnacukor
  • 1/2 csésze kristálycukor
  • 2 chia-tojás vagy 2 tojásnak megfelelő tojáspótlópor
  • 2 evőkanál vanília aroma
  • 1 és 1/4 csésze búzaliszt (kb. 150 gramm)
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • 2 nagy evőkanál tengeri só
  • 3 csésze kis darabra vágott zab
  • 1 csésze holland kakaópor (vagy több, ha nagyon csokisan szereted)
  • Opcionális: 1 csésze dió

Ezeket is kb. 1 evőkanál nagyságúra formáljuk, majd 165 fokon 12 percig sütjük.

A vegán életmóddal és receptekkel kapcsolatban hozzánk bármikor fordulhattok. :)

V.S. és K.S.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.